Moj drug, ispodkrevetni mrak

Knjige »
Moj drug, ispodkrevetni mrakIvana Mihić autor songova
Mirjana Živković ilustrator

Priča ove bajke događa se jedne Novogodišnje noći u kojoj devojčica Iva ostaje sama u kući. U početku se mnogo plaši mraka, naročito onog ispod kreveta ali tokom noći postaje sa njim dobar drug. Ova noć je puna novogodišnjih čudesa i likova, pa devojčica Iva i Ispodkrevetni Mrak moraju da savladaju strah od nepoznatog i za njih tajanstvenog, da otkriju podršku u prijateljstvu, radost u druženju i zajedništvu, lepotu u različitosti, razumevanju i poštovanju onog drugog... jednom reči da saznaju radost života.

Bajka je pisana u dijaloškoj formi sa dosta opisa sredine i događanja, i sa sedam pesama koje su kulminacija svakog dramskog doživljaja. Pisano je tako da bi deca shvatila i zavolela dramsku formu književnog dela a i da bi mogla sama da je igraju, oživljavaju i obogaćuju, pa time i bolje razumeju priču.

''Odavno nisam pročitao tako autentičan i proživljen tekst, namenjen najmlađima, kakav je ''Moj drug Ispodkrevetni Mrak'' Vere Čukić... Autorka je obradila jednostavnu, a u dečjem životu tako prisutnu temu – jezu od mraka, strah od tame, i od svega nepoznatog što se, sa dolaskom noći, nagomila oko postelje, nad njom, a pogotovo ispod nje... Ovo je nežan, istančan tekst, bez knjiških nanosa i konvencija, bez ijedne prejake ili pogrešne note, više izdahnut nego napisan, propraćen ljupkim i duhovitim pesmama Ivane Mihić...''

Milovan Danojlić
Književnik

VESTI

Knjige

New
HEADHUNTERS
ICE
My only life
Galerija